Sint Jakobsschelpen

De ene schelp is bol en de andere plat. Als voedsel filteren ze met hun kieuwen planktonische organismen en andere zwevende voedseldeeltjes uit het water. 

Mantelschelpen worden in de winkel meestal coquilles genoemd. De meest bekende soort is de de Sint-Jacobsschelp (Coquille St.-Jacques, Pecten maximus). Dit is de grootste Europese mantelschelp en kan maximaal 17 cm in doorsnede bereiken. De schelp is witachtig, bruin of roze. Hij komt voor van Noorwegen tot aan Portugal.

Pecten maximus

September tot en met april.

4/6 stuks in één kilogram. 

Frankrijk
Noorwegen

De Sint Jakobsschelp komt vooral voor aan de kusten van Portugal, Spanje en Frankrijk, maar tegenwoordig worden de schelpen zelfs opgevist bij IJsland en Groot-Brittannië. 

– Dreggen. 
– Met de hand gedoken. 

Tempex verpakking (piepschuim).

Keuringsdienst van Waarde. In dit programma staat centraal wat fabrikanten ons als consumenten vertellen. Klopt het wat ze claimen en wat ze ons in reclames verkopen? Deze aflevering gaat over de “Coquille”. Ze klinken zo mooi, coquilles Saint Jacques. De Keuringsdienst van Waarde gaat op chique, maar niet in een chique restaurant. Coquilles zijn overal. Zelfs in de diepvries van de goedkoopste supermarkt. Een verhaal over de populairste schelp sinds de mossel. 

Bekijk deze uitzending

Copyright © 2019 Meromar Zeeland B.V.
Alle rechten voorbehouden.