5x Veilig met schelpdieren

Verse schelpdieren zijn altijd een gezonde keuze, maar ze zijn ook vrij bederfelijk. Het is daarom belangrijk om hygiënisch te werk te gaan bij het kopen, bereiden en bewaren van schelpdieren om zo risico’s op een voedselinfectie te beperken. Lees onderstaande tips om veilig om te gaan met schelpdieren. 

Gebruik een koeltas om schelpdieren te vervoeren. Berg de producten zo snel mogelijk op in de koelkast. Op onze labels staat vaak een houdbaarheidsdatum, deze mag worden vervangen door de tekst: “Deze dieren dienen bij verkoop levend te zijn”. Een langere houdbaarheid is dus mogelijk, belangrijk is dat de schelpdieren nog leven. 

Was je handen, zeker nadat je schelpdieren hebt aangeraakt. Zorg voor schone schalen en schoon keukengerei om schelpdieren te bereiden.

Was de schelpdieren. Controleer goed of er geen dode, kapotte of met modder gevulde schelpdieren tussen zitten. Onze schelpdieren worden met de grootst mogelijke zorg geselecteerd, desondanks kan er een foute schelp in uw zakje zitten. 

Zorg dat klaargemaakt eten niet in contact komt met schelpdieren. Gebruik keukengerei (zoals snijplanken, messen of spatels), dat in aanraking is geweest met schelpdieren, niet meer voor andere producten. Of was het keukengerei tussendoor af met heet water en afwasmiddel.

Verhit schelpdieren door en door, zodat het helemaal gaar is van binnen. Controleer bij het koken van schelpdieren of de schaal open gaat. Gooi ze weg als ze dicht blijven.

Bewaar de schelpdieren in de koelkast. Bewaar de schelpdieren niet te lang. Gebruik altijd je zintuigen; ruikt het vies en niet vers, gooi het dan weg. 

Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt afgeraden om rauwe schelpdieren te eten. Schelpdieren zijn risicovolle producten om direct (rauw) op te eten. Wanneer deze producten door en door verhit zijn, kunnen ze veilig gegeten worden.

Kijk voor meer uitleg op de website van het voedingscentrum

Copyright © 2019 Meromar Zeeland B.V.
Alle rechten voorbehouden.